Technopolis city of Athens Amphitheater

Public Amphitheater Renovation

Design by ahylo architecture

Architect: Ioulietta Zindrou

Construction Supervisor: Ioulietta Zindrou

Location: TECHNOPOLIS City of Athens | Greece

Gross Floor Area: 1000 sqm

Design Team: Mariantzela Asimina, Katerina Mpoulougoura, Myrto Thanasi

Acoustical Engineering: Giorgos Hatzigeorgiou

Electrical Engineering: Dimitris Lambaditis

Mechanical Engineering: Giannis Papadakis

Year: 2018-2019

 

INTERIOR DESIGN AND FUNCTIONAL UPGRADE OF THE AMPHITHEATER OF TECHNOPOLIS , CITY OF ATHENS

Intervention in the interior of the Amphitheater of Technopolis City of Athens in the cylindrical building of the old gasholder of the industrial gas park of Athens

The basic synthetic idea refers to the historical operation of the industrial plant as a gasholder which was “unfolded” in height, and the aproach of the internal “void” volume through the topologies that surrounds it: the stage, the hollow and the ceiling. This new tank defined through the new folding and flowing topologies was designed as an “acoustic device” at the core of the no longer existing historic tank.

The closing surfaces, forming the roof and the perimetric wall, provide the necessary volume-per-listener relationship through the balance between the sound-reflective and sound-absorbing surfaces. The design of the roof enhances passive acoustics by designing geometric reflectors, oak surfaces, that form prismatic pyramid clusters of different typologies. It consists of 564 pieces belonging to basic typologies, sub-typologies and uniquely designed pieces, all customlly designed and fabricated. Caracteristic architectonic handling is the rearrangement of the stairs to disseminate spectators to the different levels and the significant rise of the stage to ensure optimum visual and acoustic comfort. The topologies of flooring (natural oak) and hollow (carpets and seats – black) are merged.

Around the core of the amphitheater, on circular building, two new discrete lobbies were designed, integrating support functions, the entrance lobby and coffee place (green lobby) and the upper floor lobby (pink lobby). A characteristic feature is the creation of vertical glazed holes between the auditorium and the lobby, while retaining the ability to cover and completely darken the hall. This subtle architectural maneauver indicates the ability to perceive spaces holistically and merge the exterior. Fundamentaly allows natural light to “invade” the auditorium hall and spread to the prismatic surfaces of the roof.

Conceptually, the amphitheater was conceived as a place of creation and offer of cultural experiences, and is inextricably linked to visually recognizable spatial stimuli and the concept of space identity. The goal is to provoke an upgraded human experience, as an attractive meeting place that evokes emotion, excitement and tranquility.